ROMÂNIA BREAKING NEWS

Secretarul de Stat, Petre Guran „îi trage de mânecă” pe oficialii ucraineni în problema școlilor românești din Cernăuți

Secretarul de Stat, Petre Guran „îi trage de mânecă” pe oficialii ucraineni în problema școlilor românești din Cernăuți

Petre Guran in Ucraina despre scolile romanesti cu oficiali ucraineni

Secretarul de Stat din cadrul Departamentului Politici pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Petre Guran, întreprinde o vizită de lucru în regiunea Cernăuți informează romaniabreakingnews.ro citând comunicatul MAE – DPRRP.  Întâlnirea Secretarului de Stat Petre Guran cu reprezentanții autorităților locale s-a desfășurat în incinta Administrației Regionale de Stat Cernăuți. La întâlnire au participat din partea Ucrainei,  Guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk și președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ion Muntean.

Conform comunicatului …programul vizitei cuprinde semnarea protocolului pentru deschiderea Centrului de Informare al României din Solotvino (Slatina, regiunea Transcarpatia din Ucraina), precum și întâlniri cu membrii comunității românești și reprezentanți ai autorităților locale în vederea clarificării situației învățământului în limba română din regiunea Cernăuți.

Având în vedere aspectele semnalate în legătură cu procesul de reformă administrativ-teritorială și reforma învățământului în Ucraina, în urma căreia a avut loc o reorganizare a școlilor românești din Nesvoia, Stălinești și Bălcăuți, secretarul de stat a avut întrevederi cu factori de decizie de la nivelul autorităților locale și regionale și cu membrii comunității românești, în vederea clarificării acestor aspecte.

De asemenea, secretarul de stat Petre Guran va participa la ceremoniile dedicate comemorării poetului Mihai Eminescu la Cernăuți.

Vizita oficialului român în regiunea Cernăuți din Ucraina se înscrie în activitatea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni de menținere a legăturilor cu românii din jurul granițelor și sprijinirea acestora în ceea ce privește păstrarea, afirmarea și dezvoltarea identității lor etnice, lingvistice, culturale și religioase. – 

Marin GHERMAN corespondentul BucPress.eu a evidențiat punerea în discuție de către oficialii români a situației din comuna Mămăliga, raionul Noua Suliță, comună care a decis să transforme trei școli cu limba română de predare în filiale ale școlii mixte din centrul comunității teritoriale. Petre Guran a declarat – drept replică la afirmațiile domnului Fișciuk – că reforma trebuie să aibă loc pentru oameni, și nu oamenii trebuie să devină jertfele reformei. Reformele din sfera educației nu trebuie să afecteze interesele românilor din zonă, care merită să aibă acces la studii în limba maternă.

La aceste discuții s-a alăturat doamna Oxana Paliiciuk, șefa Departamentului de Învățământ din regiunea Cernăuți, care a comunicat că nu este vorba despre închiderea sau lichidarea celor trei școli din satele Bălcăuți, Stalinești și Nesvoia, ci despre transformarea lor în filiale ale școlii din Mămăliga. Ea a spus că această reformă este realizată „pentru binele elevilor, pentru o mai bună calitate a educației”.

„Nu se închid 3 școli, ele vor deveni filiale ale școlii din Mămăliga și vor educa elevi de clasele 1-9, clasele superioare vor fi transferate la școala de bază din centrul comunei”, a spus doamna Paliiciuk.

Doamna Paliiciuk și domnul Arcadie Șova, primarul comunei nou-create Mămăliga au dat asigurări că elevii din cele trei sate, după absolvirea clasei a 9-a din satul natal, își vor continua studiile în limba română, într-o clasă aparte la Mămăliga, fiind alocate deja resursele financiare necesare pentru achiziționarea unor autobuse. Drept argument, Arcadie Șova a numit reducerea numărului de elevi din cele 3 sate și convingerea autorităților locale că „nu prea se face carte într-o clasă cu 6-8 elevi”.

Secretarul de Stat, însoțit de Consul General al României la Cernăuți – Eleonora Moldovan, de Ionel Ivan, ministru-consilier, adjunct al șefului de misiune și domnul Valentin Raducanu, Director proiecte în cadrul DPRRP, a solicitat să fie notată această promisiune a autorităților ucrainene despre neîncălcarea dreptului etnicilor români de a obține studii în limba maternă.

Vitalie Balta, consilier regional Cernăuți,  a declarat că a fost împuternicit de consiliile părintești din cele 3 școli să transmită mesajul că părinții elevilor din satele Bălcăuți, Stalinești și Nesvoia sunt împotriva transformării școlilor cu limba română de predare în filiale ale unei școli mixte, neexistând garanții că în cele trei filiale nu vor apărea clase cu limba ucraineană de predare. Poziția domnului Balta a fost susținută de directorii de școală din cele trei sate, care au menționat că părinții și profesorii acceptă transformarea școlilor din instituție de învățământ cu 11 clase (școala completă) în școli cu doar 9 clase (școală incompletă), dar nu acceptă pierderea independenței juridice a școlilor și apariția unor filiale, coordonate de o școală mixtă. Directorii de școală, care nu vor mai fi directori după 1 septembrie 2016, când școlile vor deveni filiale, au comunicat că o soluție ar fi ca școala din Mămăliga să demonstreze pe parcursul anilor că este cu adevărat o instituție de valoare, care realizează proiecte educaționale de excepție. Și atunci „părinții vor decide singuri care școala este bună și care nu este”, a spus directorul școlii din Bălcăuți, adăugând că toate clasele școlii pe care o conduce sunt completate și nu vede nicio logică în desființarea ei.

Guvernatorul Oleksandr Fișciuk: …orice reformă întâmpină rezistență și provoacă nemulțumiri, de obicei, adăugând că nu este vorba despre o politică centralizată, ci despre „o decizie benevolă” a consilierilor locali din comuna Mămăliga, care, potrivit guvernatorului, sunt reprezentanții sătenilor, adăugând că au apărut mulți lideri „autoproclamați” – reprezentanți ai comunității. Domnul Fișciuk a menționat că a invitat la întâlnirea cu domnul Petre Guran toate persoanele implicate în procesul de optimizare a rețelei de școli din satele Bălcăuți, Stalinești și Nesvoia, astfel încât să dispară necesitatea de a vizita cele trei sate și centrul comunei – satul Mămăliga.

Secretar de Stat și-a exprimat dorința de a se deplasa, totuși, în raionul Noua Suliță, pentru a se documenta pe marginea problemei celor trei școli românești și a discuta cu oamenii simpli, cu profesorii ș.a.

***

Guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk și președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ion Muntean, i-au mulțumit Guvernului Român pentru susținerea Ucrainei în contextul evenimentelor din Donbas și au menționat că Bucovina, regiunea Cernăuți, au fost în permanență un teritoriu al toleranței și conviețuirii pașnice a tuturor grupurilor etnice și confesionale. Guvernatorul regiunii Cernăuți a spus că în Ucraina au loc mai multe reforme, multe dintre care nu prea sunt susținute de populație, însă care trebuie finalizate. În special, domnul Fișciuk, a amintit despre reformele din sfera învățământului și necesitatea economisirii de resurse bănești în cadrul procesului de optimizări ale școlilor.

Petre Guran, Secretar de Stat în cadrul Departamentului Politici pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, a menționat în discursul său că secolul al XXI-lea este un secol în care trebuie aplicată o altă metodologie de abordare a politicii și vieții sociale. Petre Guran a amintit despre importanța și rolul deosebit al unei minorități în orice țară, afirmând că Ucraina trebuie să participe împreună cu România la diverse proiecte transfrontaliere, să se implice mai activ în implementarea Strategiei Dunării etc., care vor permite apropierea societății ucrainene de adevăratele valori europene.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: