ROMÂNIA BREAKING NEWS

Șcenarii de acțiuni violente la comanda Moscovei! Intervenție salutară a Serviciilor de Informații și Securitate și Procuraturii Generale ale R. Moldova împotriva „pionilor Kremlinului”

Serviciul de Informații și Securitate de comun cu Procuratura Generală a Republicii Moldova au desfășurat astăzi percheziții la domiciliile și sediile unor persoane, inclusiv cetățeni străini, bănuiți de planificarea acțiunilor destabilizatoare și implicare ilegală în campania electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova.

Informațiile acumulate și acțiunile persoanelor respective sunt examinate în cadrul unei cauze penale, demarate de Procuratura Generală.

La moment, în interesele anchetei și asigurării securității de stat, comunicarea unor detalii ale acțiunilor întreprinse nu este oportună. Pe măsura analizei informației și a rezultatelor acțiunilor desfășurate, vor fi oferite informații suplimentare.

„14” noiembrie 2014    Sursa: Serviciul de Informaíi și Securitate al Republicii Moldova

Acțiunile Procuraturii Generale și Serviciului de Informații și Securitate, întreprinse împotriva persoanelor bănuite că ar contribui la organizarea dezordinilor în masă în ajun de alegeri, sunt justificate. De această părere sunt invitații emisiuni Fabrika. Experții spun că instituțiile de forță trebuie să facă totul pentru a nu admite situația din estul Ucrainei și în țara noastră. 

„Dacă aceste volante ar putea să producă un efect de incitare și mobilizare, atunci există o justificare a acestor acțiuni”, a declarat Sergiu Ostaf, director CREDO.

Invitații emisiunii spun că mișcarea ANTIFA este o grupare transnațională, care are scopul de a destabiliza situația.

Antifa există și nu doar în Moldova. Este o organizație transnațională. Numele înseamnă antifascism. Este de stânga extremă și are câteva slogane. Unul sună asa: fără drapele, fără patrioți, fără granițe și fără națiuni. Iată care este scopul lor, anihilăm tot„, a explicat Cristian tabără, analist media.

Exită voci care spun că în spatele mișcărilor extremiste ar sta nu doar forțe externe, dar și politicieni din țară.

Extrema stângă încearcă să deturneze situația, eu nu aș exclude că se face la comanda unor forțe politice interesate în destabilizarea situației. Această mișcare servește altui partid pe lista căruia se află liderul acestei mișcări, Grigore Petrenco„, a precizat vicedirectorul Institutului de cercetari juridice și politice al Academiei de Științe a Moldovei, Victor Juc.

Vineri, Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate au efectuat percheziții la domiciliile unor persoane, inclusiv cetățeni străini, bănuiți de implicare ilegală în campania electorală și planificarea unor acțiuni destabilizatoare.

Video:

Experții apreciază pozitiv intervențiile de vineri ale Serviciilor de Informații și Securitate și Procuraturii Generale, în urma cărora au fost reținute mai multe persoane, inclusiv din Mișcarea Antifa, suspectate că ar fi pregătit dezordini în masă după scrutinul parlamentar din 30 noiembrie, transmite IPN. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”.

Directorul Centrului CREDO, Sergiu Ostaf, a declarat că în cazul dacă persoanele respective pregăteau acțiuni violente, cu caracter destabilizator, care nu au nimic cu acțiunile pașnice de protest, atunci intervențiile organelor de drept sunt justificate. „Dacă existau scenarii de acțiuni violente, organele de forță erau obligate să intervină. Legislația penală pedepsește nu doar infracțiunea consumată, dar și tentativa de infracțiune. Procuratura și SIS va trebui să prezinte societății argumente că operațiunea întreprinsă a fost justificată”, a spus Ostaf.

Fostul angajat al SIS, Ion Leahu, a spus că ar fi fost pregătit un nou scenariu „7 aprilie” pentru zilele de 1 și 2 decembrie în cazul dacă anumite forțe politice pe care le susțin nu ar fi acumulat numărul așteptat de sufragii. „Pentru a efectua percheziție, organul de urmărire penală trebuie să aibă deja unele dovezi asupra persoanei bănuite și o bănuială rezonabilă că la percheziție va fi găsit ceea ce se caută. Este cunoscut faptul că Antifa este o mișcare radicalistă, anarhică, ce nu recunoaște instituțiile statului”, a precizat Leahu.

Cercetătorul Academiei de Științe, Victor Juc, a apreciat că acțiunea organelor de drept este una ieșită din comun, dar justificată Miza scrutinului din 30 noiembrie este foarte mare. Este bine că forțele de ordine au reacționat, deoarece această mișcare pregătea o lovitură de stat și dorea să preia puterea în stat încă în luna noiembrie 2013, când autoritățile se aflau la ceremonia de parafare a Acordului de Asociere la Vilnius. Este posibil ca Antifa să aibă acțiuni bine planificate, de lungă durată și a considerat că a venit timpul să le pună în aplicare, pentru a apăra interesele partidului pe listele căruia candidează liderul acesteia, Grigore Petrenco”, a spus Juc.

Invitatul permanent al emisiunii, Cristian Tabără, a comunicat că mișcarea Antifa are structuri bine organizate la nivel internațional și se caracterizează prin acțiuni violente, cu caracter destabilizator. Drept argument a prezentat secvențe video cu acțiuni ale acestei mișcări în Polonia și America Latină.

IPN precizează că Grigore Petrenco, și-a exprimat indignarea pe pagina sa de socializare că a fost reținut unul din activiștii Antifa, Pavel Grigorciuc, fost lider comsomolist, un apropiat de al lui Petrenco, căruia i se incriminează pregătirea de dezordini în masă, acțiune pentru care Codul Penal prevede de la patru la opt ani privațiune de libertate.

Petrenco, care a fost anterior unul din fruntașii Partidului Comuniștilor, a părăsit vara trecută formațiunea. Petrenco deține unul din primele zece locuri pe lista electorală a Partidului „Patria”, în care cap de listă este controversatul om de afaceri Renato Usatîi. Anterior, Usatîi a amenințat liderii din coaliția de guvernare că, în cazul dacă va fi scos din cursa electorală, va scoate oamenii în stradă și le va arăta „integrare europeană și democrație. Antifa, care se autopoziționează ca fiind organizație de orientare antifascistă, nu este înregistrată la Ministerul Justiției.

/// RENATO USATÎI – Unul din Pionii Moscovei la alegerile din R: Moldova, Renato Usatîi vrea un „Zid” similar cu cel Chinezesc pe granița dintre R. Moldova și România ////

Renato Usatîi

Surse: SIS, Publika.md, Deschide.md, prin R.B.N. Press

Alegeri R. Moldova

728x90albastru

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.