ROMÂNIA BREAKING NEWS

România (DIICOT-ANAF), Luxemburg Leaks și fratele vitreg – Panama Paper.

Dezvăluirile legate de politicienii şi oamenii de afaceri români implicaţi în acest caz au determinat autorităţile să demareze o serie de investigaţii. Astfel, ANAF a anunţat oficial că verifică implicaţiile fiscale ale informaţiilor din Documentele Panama.
România (DIICOT-ANAF),  Luxemburg Leaks și fratele vitreg – Panama Paper.
icij.org

icij.org

Documentele Panama, care au aratat cum isi ascund bogatii lumii averile, este o reeditare a unui scandal la fel de mare, Luxemburg Leaks, care a zdruncinat lumea in 2014. Afacerea Documentelor Panama este cel mai mare scandal financiar al anului. Scurgerile masive de documente care apartin firmei panameze Mossack Fonseca au aratat cum isi ascund averile de ochii indiscreti ai fiscului unii dintre cei mai bogati oameni ai planetei. Nu este insa singurul scandal de acest gen. In anul 2014, dezvaluri similare facute de presa au zdruncinat lumea. Scandalul Luxemburg Leaks, asa cum a fost denumit, a relevat acorduri fiscale secrete intre Luxemburg si 340 de multinationale, printre care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi sau Axa, pentru ca acestea sa-si reduca la minimum impozitele, se arată pe adevarul.ro.

Imensul scandal financiar din 2014 a determinat intervenția Uniunii Europene.

Asta pentru că sprijinul pe care l-ar fi obținut de la Luxemburg anumite companii, precum Amazon și Fiat Finance, a fost considerat ajutor de stat, fiind încălcată astfel legislația europeană în domeniul fiscal. Aflați sub ancheta europeană, oficialii luxemburghezi ar fi încercat să evite comunicarea de documente fiscale către Comisia Europeană, care investiga dacă deciziile ducatului erau sau nu conforme cu legislația europeană. Ancheta UE a avut și momente delicate. Luxemburghezul Jean-Claude Juncker, ales președinte al Comisiei Europene chiar în anul izbucnirii scandalului, 2014, fusese până atunci prim-ministrul ducatului, poziție din care a participat activ la politica fiscală a Luxemburgului, atât de blamată. Jean-Claude Juncker, care în momentul alegerii în fruntea Comisiei Europene promisese să lupte împotriva evaziunii fiscale, declarase că regimul fiscal din țara sa este în totală concordanță cu legislația europeană.

The landlocked European duchy has been called a “magical fairyland” for brand-name corporations seeking to drastically reduce tax bills.

Pepsi, IKEA, FedEx and 340 other international companies have secured secret deals from Luxembourg, allowing many of them to slash their global tax bills while maintaining little presence in the tiny European duchy, leaked documents show.

These companies appear to have channeled hundreds of billions of dollars through Luxembourg and saved billions of dollars in taxes, according to a review of nearly 28,000 pages of confidential documents conducted by the International Consortium of Investigative Journalists and a team of more than 80 journalists from 26 countries. – Leaked Documents Expose Global Companies’ Secret Tax Deals in Luxembourg / icij.org

UE va vâna firmele care ascund banii în paradisuri fiscale Autoritățile europene analizează noi reguli care să oblige marile companii să dezvăluie mai multe detalii despre impozitele plătite la nivelul Uniunii.

Anchete de la Fisc și DIICOT

Dezvăluirile legate de politicienii și oamenii de afaceri români implicați în acest caz au determinat autoritățile să demareze o serie de investigații. Astfel, ANAF a anunțat oficial că verifică implicațiile fiscale ale informațiilor din Documentele Panama. Fiscul a inițiat un grup de lucru interdepartamental care se va ocupa de acest caz, urmând să fie alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice și juridice, și corelarea acestora cu cele existente în bazele de date specifice, referitoare la conturi deținute, participații în firme, tranzacții interne sau internaționale. Mai mult integral aici.

Sursa foto: Leaked Documents Expose Global Companies’ Secret Tax Deals in Luxembourg / icij.org

Publicat de Andrei Rădescu – romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: