ROMÂNIA BREAKING NEWS

Problema vizelor pentru români! România blochează acordul UE – Canada!

România, Bulgaria și Belgia au fost „somate” marți, de către Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, să accepte până vineri tratatul comercial UE-Canada, astfel încât acordul european pe acest document să fie consemnat oficial în ultima zi a Summit-ului UE de la Bruxelles.
Problema vizelor pentru români! România blochează acordul UE – Canada!

canada_ue

Surse diplomatice de la București au declarat marți pentru cursdeguvernare.ro până la momentul când nu va exista un angajament public al autorităților canadiene în ceea ce privește ridicarea vizelor România nu va semna acest acord.

România, Bulgaria și Belgia au refuzat marți, la reuniunea miniștrilor comerțului din UE, să își dea acordul pentru tratatul de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA). Delegațiile românp și bulgară, care condiționează acceptarea tratatului de liberalizarea vizelor pentru cetățenii lor în Canada, și-au menținut rezervele, a explicat ministrul slovac al Economiei, Peter Ziga, care deține în prezent președințial Consiliului Comerțului. În schimb Belgia nu a aprobat semnarea tratatul pentru că entitățile federale valone au refuzat să le delege autorităților centrale dreptul de a semna acordul.

Uniunea Europeană le-a dat României, Bulgariei și Belgiei termen până la summitul de vineri să aprobe acordul.

„Vom continua să lucrăm zi și noapte pentru a putea să organizăm summitul de săptămâna viitoare cu Canada (programat pentru 27 octombrie – n.r.). Suntem implicați într-un dialog constant cu diferitele entități belgiene pentru a răspunde preocupărilor lor”, a spus comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, după Consiliul Comerțului de la Luxemburg. Oficialul european nu a făcut nicio observație referitoare la rezervele României și Bulgariei.

„Trebuie să existe un acord vineri, la summitul european. Prietenii noștri canadieni trebuie să știe dacă trebuie sau nu să își rezerve biletele”, a adăugat Cecilia Malmstrom.

România nu are, spre deosebire de Belgia, obiecții legate de conținutul documentului negociat de UE cu Canada. Opoziția României este determinată de reticența Canadei de a renunța la sistemul obligatoriu de vize au declrata surse diplomatice pentru cursdeguvernare.ro citata de romaniabreakingnews.ro

„România nu își va modifica poziția. Așteptăm un angajament public și clar al autorităților canadiene în chestiunea vizelor. Oferta inițială, 2018, o considerăm incceptabilă” – sursele diplomatice.

Canada va ridica vizele pentru unii cetățeni bulgari începând din luna mai 2017 și va lucra pentru a include toți bulgarii în programul Visa Waiver până la sfârșitul anului viitor, a anunțat la începutul lunii octombrie biroul de presă al Guvernului bulgar.

Luna trecută, premierii Dacian Cioloș și Justin Trudeau au avut, la New York, o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre liberalizarea vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în Canada, cei doi prim-miniștri apreciind că există perspective bune pentru ca vizele să fie ridicate într-un viitor cât mai apropiat.

Guvernul de la Ottawa dorește să ridice etapizat aceste vize pentru România până în 2018.

În luna mai, Bulgaria și România și-au exprimat reticența de a susține acordul CETA, dacă Guvernul de la Ottawa nu le include în Visa Waiver.

Ambasadorii la UE ai României și Bulgariei au avertizat, prin intermediul unei scrisori comune, că aceste două state și-ar putea folosi dreptul de veto împotriva Acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și Canada din cauza “tratamentului discriminatoriu” aplicat de Ottawa cetățenilor lor în materie de vize se mai spune pe cursdeguvernare.ro

Ultima oră

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca, in cazul se va ajunge la o intelegere rezonabila cu Canada in privinta liberalizarii vizelor pentru romani, Romania isi va retrage rezervele legate de Acordul CETA.

„Referitor la Acordul cu Canada, Acordul CETA, sper ca vom putea ajunge la un acord cu partea canadiana in chestiunea liberalizarii vizelor pentru romani si, daca se ajunge la o intelegere rezonabila, noi vom putea sa ne retragem rezervele legate de acest acord”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat ca pentru Romania este important sa aiba o liberalizare completa a vizelor în termeni rezonabili.

„Intelegere rezonabila inseamna o intelegere pentru liberalizarea vizelor, intr-un timp cu termen rezonabil si fara conditii inacceptabile pentru noi. Aceste chestiuni fiind inca in negociere diplomatica, nu doresc in acest moment sa intru in detalii. (…) Pentru noi este important sa fie 2017, nu 2018, 2019 sau altceva. Pentru noi este important sa avem o liberalizare completa intr-un termen rezonabil”, a aratat seful statului.

Ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana, Luminita Odobescu, a declarat marti ca o solutie privind eliminarea vizelor pentru Canada „este la indemana”, potrivit publicatiei electronice politico.com.

Președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a cerut miercuri Uniunii Europene să aprobe acordul de liber schimb cu Canada (CETA), relatează Agerpres. Însă, guvernul de la Sofia avertizase că nu va semna acordul dacă nu va obține liberalizarea vizelor pentru cetățenii bulgari.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: