ROMÂNIA BREAKING NEWS

Pentru prima oară după 100 de ani! Tineri etnici români de peste Tisa pot veni la studii în Sighet / România

Pentru prima oară după 100 de ani! Tineri etnici români de peste Tisa pot veni la studii în Sighet / România
Printre studenții care frecventează cursurile Universității ”Babeș-Bolyai”, extensia Sighetu Marmației, se regăsesc începând din acest an universitar și șapte tineri etnici români din Ucraina. După aproape o sută de ani, acest lucru e posibil pentru românii de dincolo de Tisa, ei având aceleași drepturi ca studenții din România – scrie MaraMedia preluat de TOCpress și citat de romaniabreakingnews.ro
„Noi am mai avut încercări și în anii trecuți, au fost situații când tinerii de etnie română din dreapta Tisei, de pe teritoriul Ucrainei, au dorit să facă studiile la noi, însă, în ceea ce privește relațiile dintre România și Ucraina, nu era posibil să-i înscriem direct la noi. Începând de anul acesta, a apărut o metodologie nouă care ne permite să-i înscriem direct la noi, aici la Sighet, ca studenți români, pe locuri alocate românilor de pe teritoriul României. Mai avem un student din Turcia, dar el plătește o taxă specială alocată străinilor care nu fac parte din spațiul comunitar. Sunt șase studenți din Ucraina la nivel de licență și un student la nivel de masterat, toți la geografia turismului”, spune Marin Ilieș, directorul Universității ”Babeș-Bolyai”, extensia Sighetu Marmației.

Timizi, dar optimiști, tinerii sunt bucuroși de oportunitatea de a-și continua studiile în  România.

”Am venit aici pentru că vreau să descopăr cât mai multe lucruri, iar turismul mi se pare foarte interesant, poți să călătorești și să vezi lucruri care-ți plac. Vin la școală în fiecare dimineață și plec acasă după lecții. E foarte bine, ne obișnuim mai greu cu limba, la noi nu se vorbește literar limba română, părinții sunt ambii români și am multe neamuri în Maramureș”, spune Ivan Turda, un tânăr din localitatea Biserica Albă.

”Am terminat școala în limba română la mine în sat, iar apoi am făcut facultatea de contabilitate, patru ani la Ujgorod. Acum m-am înscris la masterat la Sighet. M-a îndrumat o prietenă din localitate și am vrut să încerc și eu”, spune Nuțu Mihali, din Apșa de Mjloc.
”Mi-a propus o învățătoare și așa am luat legătura cu domnul director și am ajuns la Sighet. Dacă nu aș fi venit aici aș fi continuat studiile în Ucraina, dar îmi doream mai mult să studiez în limba română, că și liceul l-am făcut tot în limba română. Părinții m-au încurajat să vin la Sighet”, spune Alexandra Șiman, o tânără din Apșa de Mijloc..
”Eu sunt din Slatina, am absolvit Liceul ”Mihai Eminescu”. Mama  a insistat să vin la Sighet, că e mai bine, mai aproape și mi-aș dori și eu foarte mult să lucrez în domeniul turismului. Nu mi-aș fi dorit să urmez studiile în Ucraina. Mai vin în ospeție la verișoara mea. Înainte de a fi la școală aici, veneam destul de rar în Sighet”, spune și Laurenția Jijcenko, din Slatina.
”Eu am absolvit tot Liceul ”Mihai Eminescu” din Slatina. Îmi place turismul, geografia, mi-ar plăcea să lucrez la o agenție de turism. E un pic mai greu la început cu limba română, dar mă descurc. Noi vorbim acasă română, dar limbajul mai vechi”, spune și Mihai Cerbanic, din Slatina.

Deși la început e mai greu, până se acomodează, studenții veniți la Sighet spun că preferă o școală din România uneia din Ucraina.

”Începutul a fost mai greu, e foarte nou totul. La Ujgorod, unde am absolvit facultatea, e altfel, e diferență ca de la cer la pământ, nici nu se compară, aici e mult mai bine, mai profesionist”,spune Nuțu Mihali.

Față de satul sau comuna din care provin, Sighetul le oferă mai multe oportunități de petrecere a timpului liber.

”Mai jucăm tenis de masă, tot aici la facultate. Sighetul e oraș, la noi e sat, comună, e mai frumos aici”, spune Ivan Turda.

Studenții din Ucraina vor beneficia de toate condițiile și programele oferite de universitate.

”N-am vrea să fie tratați special sau diferit, vrem să se integreze, asta facem cu toți studenții. Ei sunt o echipă mai mare care se poaet diviza în echipe mai mici care să poată lucra la proiecte, să dezvolte afaceri împreună. Nu vor fi discriminați nici negativ, nici pozitiv. Mie mi se pare că ei stăpânesc destul de bine limba română, le lipsesc termenii de specialitate, dar și-i vor însuși la fel ca studenții din România. Sunt sigur că ei vor evolua alături de colegii lor, nu cred că au vreun dezvantaj”, precizează Marin Ilieș.

Înscrierea studenților din Ucraina la o universitate din România, e o premieră a ultimilor o sută de ani.

”Am înțeles că în perioada interbelică au mai fost elevi din Ucraina, dar la nivel de învățământ universitar sunt vreo 98 de ani de când nu s-au mai înregistrat la acest nivel studenți. Ei sunt primii de peste Tisa. Comunei Slatina i se spune că e ulița Sighetului, seamănă cu niște cartiere ale Sighetului, iar acești studenți sunt poate chiar mai aproape de universitate decât unii din Maramureș”, a mai spus Marin Ilieș.

Unii dintre cei șapte studenți sunt cazați la căminul universității, iar alții fac naveta zilnic. Diplomele de absolvire vor fi recunoscute și pe teritoriul Ucrainei. Sursa: MaraMedia

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: