ROMÂNIA BREAKING NEWS

Olexandr Turcinov dispune elaborarea ”de urgență” a unei noi legi a limbilor minorităților în Ucraina

Președintele interimar de la Kiev, Olexandr Turcinov, a dispus crearea unui grup de lucru pentru pregătirea ‘de urgență’ a unei noi legi în domeniul utilizării limbilor minorităților în Ucraina, informează Agerpres cu referire la agenția de presă Unian.

Turcinov dispune elaborarea ”de urgență” a unei noi legi a limbilor minorităților în Ucraina

Turcinov a cerut ca în grupul de lucru să fie cooptați lingviști, filologi, specialiști în probleme sociale pentru pregătirea unei astfel de legi, care, a subliniat el, se impune ‘de urgență’, avându-se în vedere speculațiile care se vehiculează în jurul acestei probleme.

Noua lege ‘Despre limbă’, a mai declarat Turcinov, trebuie să fie, spre deosebire de precedenta, una ‘echilibrată’. ‘Se va ține seama de interesele Vestului și Estului Ucrainei, ale tuturor grupurilor etnice și ale minorităților naționale’, a afirmat Olexandr Turcinov, care îndeplinește și funcția de șef al Radei Supreme (parlamentul ucrainean).

Președintele Parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov - Presedintele interimar al Ucrainei foto:dcnews.ro

Președintele parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov – presedintele interimar al Ucrainei foto:dcnews.ro

Parlamentul Ucrainei a abrogat duminica trecută legea privind bazele politicii de stat în domeniul limbilor minorităților, adoptată de către parlament la 3 iulie 2012 și promulgată de președintele destituit Viktor Ianukovici la 8 iulie același an. Această lege a conferit limbii ruse statut de limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni administrative ale Ucrainei, inclusiv la Kiev.

În virtutea acestei legi, Ucraina garanta utilizarea limbilor regionale în zonele unde acestea reprezintă limbă maternă pentru cel puțin 10% din populație, printre care limbile română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, germană, poloneză, ungară, slovacă și greacă.

Parlamentul European a cerut joi Radei Supreme să ‘respecte drepturile minorităților și folosirea limbii ruse și a altor limbi ale minorităților’, subliniind că ‘noua legislație a Ucrainei trebuie să fie adoptată în conformitate cu obligațiile țării față de Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare’, precizează Agerpres.

Sursa: eurotv.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.