ROMÂNIA BREAKING NEWS

O cronică a rezistenței muzicii ușoare românești în Basarabia și un „MĂRȚIȘOR BASARABEAN” cu drag de București

O cronică a rezistenței muzicii ușoare românești în Basarabia și un „MĂRȚIȘOR BASARABEAN” cu drag de București

Bucurie de Noroc la Orizont de Plai

O cronică a rezistentei muzicii ușoare românești în Basarabia, cu legendarii  soliști ai formațiilor Noroc, Plai, Orizont, Contemporanul: Mihai Dolgan,Ion Suruceanu, Stefan Petrache, Iurie Sadovnic, Ion Aldea Teodorovici,fratii Cazacu, Lidia Botezatu, Nina Crulicovschi

„MĂRȚIȘOR…” cu drag de București

În seara zilei de 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, Sala Mare a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București a fost gazda primitoare a artiștilor din Republica Moldova, care au prezentat publicului bucureștean, spectacolul extraordinar „Cu drag, de Mărțișor”.

Beneficiind de sprijinul Cancelariei Prim-ministrului României, prin Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova, în parteneriat cu TVR Internațional, Institutul Cultural Român, Ministerul Tineretului și Sportului și Teatrul National „Ion Luca Caragiale”, loc încărcat de istorie și cultură, manifestarea a fost concepută a fi un omagiu, dar și un semn de apreciere pentru artiștii de peste Prut.

Bucurie de Noroc la Orizont de Plai_colaj

Evenimentul s-a dorit și a reușit a fi o avanpremieră de excepție a proiectului de extindere, la București, a Festivalului Internațional de Muzică – ”Mărțișor”, ajuns, la Chișinău, la cea de-a 50-a ediție, precum și a Festivalului Internațional ”George Enescu”, în capitala Republicii Moldova.

Spectacolul „Cu drag, de Mărțișor”, care a avut un mare succes la public, a cuprins mult apreciata evoluție a Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare ”Joc”, colectiv cu 70 de ani de activitate artistică, laureat al multor festivaluri de gen și manifestări internaționale de pe întreg mapamondul, al cărui director general și coregraf șef este Vladimir Curbet, artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat, a tinerei soprane Ana Cebotari, a grupului ”Alex Calancea and Band”, avându-i ca soliști pe Cristina Pintilie și Andrei Glavan și a formației vocale, mult aplaudate, deja populară în România – ”Brio Sonores”.

Spectatorii s-au bucurat, au plâns și au dansat împreună cu artiștii de excepție, au aplaudat minute în șir, fascinați de originalitatea și diversitatea programului artistic, prezentat cu mult talent și dăruire sufletească.

În debutul serii, Ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, inițiatoarea proiectului, a menționat:

Iulia_Gorea_Costin

Iuliana Gorea Costin

„Spectacolul „Cu drag, de Mărțișor” s-a născut din dragoste și dor, din dorința firească a artiștilor de la Chișinău de a împărtăși spectatorului  din România, crâmpeie din sărbătoarea „Mărtișorului”, ce se desfășoară anual, în Republica Moldova și ne îndeamnă în fiecare primăvara, prin forme artistice de excepție, să trăim și să retrăim cele mai profunde și sacre sentimente umane. A fost destul de complicat, la propriu, de ridicat cortina ce ne desparte, dar odată ridicată, suntem convinși că este pentru totdeauna”.

În finalul spectacolului, artiștii de peste Prut au ținut să aducă mulțumiri speciale dnei Cristina Leorenț, director TVR Internațional, dlui Radu Boroianu, președintele ICR, dlui Ion Caramitru, manager general al Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” și dnei ambasador Iuliana Gorea Costin, pentru contribuția lor personală la încununarea strădaniilor artiștilor și conturarea proiectului: Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor” la București și Festivalului Internațional „George Enescu” la Chișinău.

Evoluția artiștilor de peste Prut s-a bucurat de o largă mediatizare. Trinitas Tv și Național TV au difuzat secvențe din spectacol, iar TVR Internațional și TVR Moldova vor transmite în întregime, în programele lor viitoare, pentru românii de pretutindeni, spectacolul de la București – ”Cu drag, de Mărțișor”.

Pentru romaniabreakingnews.ro  – Iulia Gorea Costin

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: