ROMÂNIA BREAKING NEWS

MOBILIZARE FĂRĂ PRECEDENT A FORȚELOR NATO! CELE MAI MARI EXERCIȚII NATO DIN ISTORIE! MANEVRE DE MARE ANVERGURĂ AU ÎNCEPUT DE IERI SÂMBATĂ 2 NOIEMBRIE PE TERITORIUL POLONIEI ȘI STATELOR BALTICE ÎN VECINĂTATEA FEDERAȚIEI RUSE ! Foto și Video

NATO1

6000 de soldați ai Alianței Nord-Atlantice participă timp de o săptămână în Polonia și în țările baltice la exerciții de amploare, menite să verifice capacitatea aliaților de a interveni rapid în cazuri de urgență.

Potrivit Alianței, la manevrele denumite Steadfast Jazz, care au început sâmbătă, participă militari din toate cele 28 de țări membre. În jur de 6000 de soldați din aviație, marină și trupele speciale testează în Polonia, Letonia, Lituania și Estonia capacitatea de reacție rapidă a Alianței.

Prin acest mega-exercițiu, NATO vrea să se asigure că forțele de intervenție în caz de necesitate ale grupului – NATO Response Force – sunt oricând pregătite să combată rapid o posibilă amenințare asupra teritoriului unuia din statele membre, după cum a explicat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Manevrele nu vizează Rusia

Generalul american Philip Breedlove, cel mai înalt ofițer din cadrul NATO, a explicat că exercițiul nu ar viza o eventuală invazie rusă. Scopul ar fi ca trupele aliate să-și mențină capacitățile militare și după încheierea, la sfârșitul lui 2014, a misiunilor din Afganistan. În acest sens, ar fi necesare astfel de teste.

Generalul Philip BreedloveGeneralul Philip Breedlove

Rusia și-ar fi trimis observatori la aceste manevre și ar fi invitat la rândul său NATO la exerciții similare pe teritoriul rus. Aceste măsuri de consolidare a încrederii mutuale ar trebui să distrugă orice fel de prejudecăți legate de acest exercițiu de rutină, a insistat generalul american. Generalul-maior francez Michel Yakovleff, șeful de strategie al NATO, a arătat la rândul său că testul din estul Europei vrea să demonctreze că Alianța are în continuare același țel principal – apărarea teritoriului aliat în fața unui posibil atac extern.

nato-airpower3

Urmează și alte manevre

NATO a anunțat pentru anul viitor exerciții militare comune cu Rusia. Este vorba de scenariul salvării unui submarin naufragiat.

În 2015, vor avea loc noi manevre de amploare ale NATO în Italia, Portugalia și Spania, după cum a anunțat secretarul general Rasmussen. Obiectivul ar fi menținerea capacităților de colaborare pe front, deprinse de militarii aliați în Afganistan.

Rămân diferențele de poziție privind scutul anti-rachetă

Între Rusia și NATO nu este totul însă perfect – cele două părți au în continuare poziții total diferite în ceea ce privește scutul anti-rachetă din Europa. La Consiliul NATO-Rusia din 22 octombrie, prima reuniune de acest tip din ultimii doi ani, nu s-a realizat niciun fel de progres pe această temă.

Scutul anti-rachetă ar urma să protejeze Europa de eventuale atacuri cu rachete cu rază medie de acțiune, de maximum 3000 de kilometri, lansate de țări ca Iranul. Este planificat un sistem de radare și baze de rachete de interceptare, care să distrugă în zbor rachetele inamice. Proiectul ar urma să fie finalizat până în 2020 iar România joacă un rol esențial în cadrul acestuia.

Denumit sugestiv „Steadfast Jazz 2013“, exercițiul este coordonat de către Comandamentul Forței Aliate Integrate de la Brunssum, care va asigura, în 2014, comanda NRF. Exercițiul este condus de către generalul german Hans-Lothar Domrose, comandantul Comandamentul Forței Aliate Integrate de la Brunssum. La acest exercițiu participă 6.000 oameni, din care 3.000 militari implicați în manevrele propriu-zise, iar alți 3.000, incluzând personal auxiliar, aflați în diferite locații de comandă ale Alianței din întreaga lume. Un număr de 350 de vehicule blindate, 60 de avioane și elicoptere, 12 nave de luptă și un submarin constituie cea mai importantă desfășurare de forțe a NATO pe timp de pace, în cadrul unui exercițiu la care participă 20 de state membre și partenere, notează agerpres.ro. Parte a conceptului privind Inițiativa Forțelor Conectate, NRF este principalul instrument de certificare a capabilității de interoperabilitate a forțelor statelor membre, precum și cadrul optim de testare a capacității Alianței de a face față oricăror provocări viitoare privind securitatea statelor membre. Exercițiul cuprinde trei faze. În prima fază, cea de pregătire (primăvara — vara 2013), comandanți și ofițeri din cadrul Comandamentului de la Brunssum și din alte comandamente NATO au stabilit parametrii pregătirii exercițiului. În faza a doua, cea de planificare privind răspunsul la situații de criză (primăvara — vara 2013) include procesul planificării extinse a tuturor operațiunilor pentru dezvoltarea unui plan de răspuns în situații de criză.

În fine, faza de execuție cuprinde punerea în aplicare a planurilor asumate, precum și adaptarea acestora în cadrul scenariului fictiv de răspuns în situații de criză. La finele anului 2014, NATO încheie cea mai importantă misiune a sa, comanda Forței internaționale de asistență pentru securitate în Afganistan (ISAF). Menținerea la un nivel cât mai înalt de pregătire și desfășurare pe timp de criză a forțelor Alianței Nord-Atlantice reprezintă un obiectiv asumat, în cadrul summitului de la Chicago, de liderii NATO, în cadrul conceptului „Forța NATO 2020“. În ciuda opoziției publice asumate a oficialilor din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse privind organizarea unui exercițiu de o asemenea amploare, în imediata vecinătate a sa, de către NATO, „Steadfast Jazz 2013“ demonstrează obiectivele solide ale liderilor Alianței de a face față oricăror provocări viitoare la adresa securității statelor membre.

N.R.

Trebuie menționat ca perioda de 2-9 noiembrie, în care au loc aceste manevre NATO fara precedent în vecinătatea Federației Ruse, coincide și cu pregătirile din Rusia pentru sărbătorirea Marii Revoluții Bolșevice din 7 Noiembrie.  – no comment.

FORȚËLE LIUANIENE

Forțele aeriene NATO

Infanteria Maritima Poloneza

FORȚE NAVALE NATO

Desant NATO

Brigazi de Tancuri Germane  – Leopard

 Surse: nato.int, dw.de, antena 3, adevarul.ro,

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: