ROMÂNIA BREAKING NEWS

Gherman Pântea și administrația orașului Odesa. Evocare și dezbatere.

„Propaganda sovietică ne-a convins cu prisosință că armata română a semănat teroare. Nimeni însă nu pomenește de acest caz unic al orașului Odessa, unde locuitorii au trăit trei ani de război mai interesant decât mulți ani de pace.” Iurie Colesnic – Istoric

Gherman Pântea și administrația românească a orașului Odesa Evocare și Dezbatere, la Clubul Șăranului Român

Gherman Pântea, primarul român al Odesei, s-a aflat în fiecare moment în epicentrul istoriei în desfașurare: ca reprezentant al Comitetului ostășesc de pe Frontul Român (1917), membru în Sfatul Țării (1917), oficial în Ministerul de razboi al primului guvern al Basarabiei autonome (1918), primar al Chișinaului (1923, 1927-1928, 1932), delegat al guvernului român la tratativele româno-sovietice de la Viena în problema Basarabiei (1924). Mareșalul Ion Antonescu il solicită, în 1941, să accepte funcția de primar al Odesei. Toată activitatea sa politică merită o apreciere obiectivă, neviciată de idei preconcepute. Un lucru vorbește de la sine, în plin razboi, cu toate privațiunile și pericolele acțiunilor militare, Opera din Odesa a avut spectacole seară de seară. Toate acestea, nu l-au ferit de prigoana și închisorile comuniste nici de o nedreaptă uitare. De aceea, am apreciat că activitatea sa de-o viață, trebuie cunoscută și examinată documentat, sine ira et studio, lucid.

Vă invităm să urmăriți înregistrarea dezbaterii de la Clubul Țăranului Român, care a avut loc pe data de 12 februarie 2015, să urmăriți amintirile doamnei Mioara Pântea, nora sa, cât și expunerea istoricului Ion Constantin, biograful lui Gherman Pântea, alături de contribuțiile domnilor Marian Voicu (TVR, Transmedia) și Dorian Theodor (România Breaking News), jurnaliști, care vor aborda rolul său în ultimul război mondial, cât și posteritatea deciziilor sale politice.

În cadrul evenimentului au fost prezentate proiecții de filme despre Odesa acelor ani de război, „Odesa în Flăcări”, o coproducție italo-română și jurnale cinematografice italiene, române, engleze și rusești despre asediul orașului Odesa și renașterea din timpul ocupației românești. Vă invităm să vizionați materialele video.

Vizionare plăcută!

Video: Mor oamenii mor …memento la începutul dezbaterii „Gherman Pantea și Odesa”

(Memento la începutul conferinței ”Gherman Pântea și administrația orașului Odesa” (1941-1944) Evocare și dezbatere, oferit de Organizatori: Asociția Culturală Pro Basarabia și Bucovina, în parteneriat cu Institutul Frații Golescu. Versuri: „Mor oamenii, mor”, volumul de poezii „Lacome Poveri”, autor Florin Bratu. Chitară-voce: Octavian Mândruță, recită: Dorian Theodor)

Video: Dezbaterea „Gherman Pântea și Administrația Românească a orașului Odesa

(București / Clubul Țăranului Român /12 februarie 2015)

Video:Grup de documentare și jurnale de cinema, italiene, române, engleze și rusești, din perioada 1941-1944, despre orașul Odesa, înainte și în timpul ocupației românești.

Video: „Odesa în flăcări”

AFIS_GHERMAN_PANTEA_ODESSA

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: