ROMÂNIA BREAKING NEWS

Felicitări și succes deplin Republica Moldova! Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina salută semnarea Acordului de Asociere

Acordul de Asociere a R. Moldovei cu Uniunea Europeană a fost semnat de către premierul Republicii Moldova Iurie Leancă, președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, șeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso și cei 28 de lideri ai statelor UE

În ciuda opoziției manifestate de Rusia, UE oferă Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova perspectiva aderării. La summit-ul la vârf de la Bruxelles s-a scris istorie.

Reacția Moscovei nu s-a lăsat deloc așteptată. La numai câteva minute după ce s-au semnat la Bruxelles, în cadrul reuniunii europene la vârf, tratatele de asociere cu Ucraina, Georgia și Republica Moldova, purtătorul de cuvânt al guvernului rus a amenințat cu consecințe. Potrivit Kremlinului, dacă relațiile economice ale Rusiei cu cele trei foste republici sovietice se vor înrăutăți, aceasta va avea urmări grave în relațiile cu UE. Șefii de stat și de guvern ai țărilor UE au luat în calcul reacția negativă a Moscovei. Ei au vrut însă să lanseze un semnal clar în toiul crizei din Ucraina și a sprijinului pe care Rusia îl oferă separatiștilor din acea țară. Semnalul este voința de a apropia vecinii de la răsărit de structurile europene și de a-i integra în piața occidentală.

Semnarea acestui acord reprezintă un moment de referință în istoria spațiului dintre Prut și Nistru, spațiu atât de abrutizat în cursul istoriei, un spațiu de suferință și „golgotă” a limbii și identității românești.

Fidelă principiilor și  misiunii  de  promovare si impulsionare, a integrării valorilor spirituale, cultural-educative si stiintifice ale romanilor din Basarabia, Nordul Bucovinei si Ținutului Herta la spatiul istoric daco-roman, și de  militare  pentru conservarea specificului national si de intarire a legaturilor dintre romanii din tara si cei din spațiul dintre Prut și Nistru (și nu numai),  Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina salută semnarea istoricului Acord printr-o declarație de suflet pe care redacția R.B.N. Press o dă publicității:

Textul declarației: 

Declaratie-acordul-de-asociere-moldova-ueAsociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina (ACPBB) își exprimă bucuria, satisfacția și entuziasmul pentru parcursul ales de majoritatea locuitorilor și clasa politică a Republicii Moldova.

Moment istoric, înscrierea și angajarea pe traiectul democrației și valorilor eu-ropene deschide calea reformelor, integrării, bunăstării și siguranței pe măsura însușirii ,implementării și realizărilor acestui parcurs.

Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană este șansa tuturor cetățenilor ei indiferent de etnie, religie și orientare de a se dezvolta în coeziune,constructiv în deplină libertate .

Nu va fi un drum ușor dar angajarea pe acest parcurs este șansa ireversibilă de a ne regăsi cu toții în marea familie a valorilor mileniului III.

Felicitări și succes deplin Republica Moldova..

                       Președinte ACPBB

                         Marian CLENCIU

Redacția  R.B.N. Press precizeză,  pentru cei mai puțin cunoscători, că  Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina este singura asociație (ONG), care  în decurs de aproape 70 de ani, a ținut sus steagul luptei pentru drepturile istorice românești, limba, cultura și civilizația românescă în spațiul Basarabean,  cu mari sacrificii și riscuri.

Despre Asociația  Culturală Pro Basarabia și Bucovina

Asociatia a fost infiintata la Paris la data de 27 noiembrie 1950 din initiativa diplomatului Nicolae Dianu, care grupând o serie de personalitati politice si culturale românesti aflate în exil au pus bazele asociatiei. Participant ca voluntar în Primul Razboi Mondial, Dianu s-a remarcat ulterior în cariera diplomatica, functionând ca ministru plenipotentiar la Ambasada României de la Moscova, iar din anul 1938 la legatia de la Haga. Cedarile teritoriale românesti din anul 1940, îi provoaca o mare durere si totodata îl aduce într-un conflict deschis cu seful statului – Regele Carol al II-lea. Se înroleaza ca voluntar în razboiul pentru dezrobirea Basarabiei si Nordului Bucovinei. În anul 1942 paraseste tara si întreaga sa activitate este concentrata pe problema Basarabiei si a Bucovinei ocupate.

Prin raportul intitulat La principale revendication de la Roumanie devant la Conference de la Paix, – Bassarabie et Bucovine de Nord – Paris, 1946, înaintat presedintelui Natiunilor Unite si prin toate actiunile sale, diplomatul român a reusit sa mentina atentia guvernantilor occidentali si opiniei publice asupra problemei Basarabiei si Nordului Bucovinei.
În anul 1955 publica brosura Pro Basarabia, fapt care a adus interdictia de functionare în Franta, pentru asociatie.
Datorita situatiei sediul este mutat la Bruxelles, unde era deja o filiala, iar din anul 1961, asociatia este condusa de d-na. Maria-Valerie Abras.

Dupa moartea lui Nicolae Dianu (1966), asociatia intra într-un con de umbra din care va fi scoasa abia în anul 1976, de catre Nicolae Lupan. Sub numele de Asociatia Mondiala prin Corespondenta Pro Basarabia si Bucovina, va atrage membri din 25 de tari de pe toate continentele. Nici basarabenii si bucovinenii refugiati în tara nu au ramas indiferenti la soarta tinuturilor de bastina ocupate samavolnic. Reuniti în cercul basarabenilor si cercul bucovinenilor, iar mai târziu în cadrul Studioului de Istorie Nicolae Iorga, ei aveau sa apere, cu mari riscuri în acea epoca de dictatura comunista, adevarata istorie a poporului român.

Dupa evenimentele din decembrie 1989, dornici sa continue lupta pentru idealul reîntregirii neamului, s-au constituit la nivelul întregii tari, asociatii culturale care aveau drept scop al fiintarii organizarea de activitati culturale prin care militau pentru reîntregirea granitelor României Mari, în hotarele stabilite la Conferinta de Pace de la Paris, desfasurata dupa Primul Razboi Mondial. Una dintre aceste noi organizatii nationale avea sa fie Asociatia Culturala „Pro Basarabia si Bucovina”, constituita la Bucuresti în 11 ianuarie1990, membrii fondatori fiind, în marea lor majoritate, români originari din stravechile provincii istorice, Basarabia si Bucovina. În scurt timp, la nivelul întregii tari aveau sa se înfiinteze filiale ale Asociatiei centrale. Sunt înfiintate 150 de filiale în localitati din tara, din Basarabia si Nordul Bucovinei. Presedinte este ales Nicolae Lupan, care conducea si Asociatia Mondiala cu acelasi nume, ce îsi avea sediul la Paris.
Încercarea, din partea unui grup din conducere, de a transforma asociatia într-un partid politic, va aduce schimbarea presedintelui, în persoana lui Nicolae Radu Halippa, dar si destabilizarea asociatiei, prin dizolvarea unor filiale. În prezent, asociatia numara 27 de filiale active în tara si trei în Basarabia.
Conducerea asociatiei este exercitata, conform statutului, de un Consiliu National, format din: presedinte, presedinte executiv, prim-vicepresedinte, trei vicepresedinti, secretar general si secretar adjunct, casier si un numar de 17 membri.

flacara_romanismului

Surse de documentare:

probasarabiasibucovina.ro

facebook.com/pages/Asociatia-Culturala-Pro-Basarabia-si-Bucovina

rbnpress.info

Citește și:

Zi Istorică! R. Moldova, Ucraina și Georgia în Europa! Rusia …cu amenințările

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.