ROMÂNIA BREAKING NEWS

Eveniment! ISTORIE AROMÂNEASCĂ LA SUD DE DUNĂRE. PRINCIPATUL PINDULUI ȘI ALTE ÎNCERCĂRI…

Eveniment! ISTORIE AROMÂNEASCĂ LA SUD DE DUNĂRE. PRINCIPATUL PINDULUI ȘI ALTE ÎNCERCĂRI…

Institutul Frații Golescu pentru relații cu românii din străinătate în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și Clubul Țăranului Român, vă invită marți 25 octombrie 2016, ora 18:00 la evenimentul:

„ISTORIE AROMÂNEASCĂ LA SUD DE DUNĂRE. PRINCIPATUL PINDULUI ȘI ALTE ÎNCERCĂRI…”

În cadrul evenimentului vor fi abordate subiecte despre „Regatul Vlaho Albanez”, „Republica Crușova (Krusevo)”, „Principatul Pindului” și despre eroul aromân Pițu Guli – omagiat în imnul de stat al Macedoniei (F.Y.R.O.M) care a luptat și a murit împreună cu camarazii săi până la ultimul om, aflați asemeni eroilor de la Termopile, într-o copleșitoare inferioritate numerică față de atacatori.

Expunerile vor fi realizate de invitații:

Dr. Robert STÂNCIUGEL – istoric;
Dorian Theodor CLENCIU – jurnalist;
Dacian DUMITRESCU – publicist.

Parteneri Media ai evenimentului sunt: ETRANSMEDIA, RBN PRESS și Jurnaliști Independenți

afis_principatul_pindului

Recomandat de RBN Press:

Asemeni eroilor de la Termopile, dar necunoscut românilor. Povestea românului Pitu Guli, eroul omagiat în imnul de Stat al Macedoniei

Una dintre cele mai tragice și mai eroice figuri din istoria aromânilor, una dintre cele patru ramuri ale poporului român, este cea a lui Pitu Guli, supranumit Pitu Vlahul. Măreția eroului este cântată și azi în baladele aromânilor din întreaga lume, iar imnul de stat al Macedoniei îl pomenește printre eroii fondatori ai statului balcanic. Pitu Guli și-a pierdut viața în timpul bătăliei de la Piatra Ursului din anul 1903, din timpul răscoalei antiotomane care i-a unit pe românii balcanici, pe macedonenii slavi și pe albanezi, cunoscută în istoriografia internațională drept Răscoala Ilinden.

Bătălia de la Piatra Ursului poate fi comparată, prin tragismul ei, cu bătălia de la Termopile, unde regele spartan Leonidas și-a sacrificat viața, alături de 300 de războinici, pentru a întârzia invazia persană în Elada și pentru a oferi grecilor posibilitatea să își mobilizeze armatele împotriva cotropitorilor. La fel, Pitu Vlahul, unul dintre părinții fondatori al Republicii de la Crușevo, și-a sacrificat viața, alături de un detașament format din 903 aromâni, pentru a întârzia înaintarea armatei otomane și pentru a da posibilitatea aliaților macedoneni și albanezi să își regrupeze forțele. Pitu Guli sau Pitu Vlahul a devenit un erou legendar pentru românii balcanici și pentru macedoneni. Însă, dincolo de legendă, biografia sa cuprinde elementele care conturează figura unui luptător pentru libertate.

Cine a fost în realitate Pitu Guli? …integral pe https://romaniabreakingnews.ro/asemeni-eroilor-de-la-termopile-dar-necunoscut-romanilor-povestea-romanului-pitu-guli-eroul-omagiat-in-imnul-de-stat-al-macedoniei/

Informații Actualizate despre Eveniment pe pagina

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: