ROMÂNIA BREAKING NEWS

Boia recidivus! După Boia, România ar fi pierdut pariul de reîntregire cu R. Moldova

Boia recidivus! După Boia, România ar fi pierdut pariul de reîntregire cu R. Moldova

Din Gandul.info aflăm că unirea cu Republica Moldova este unul dintre pariurile pe care România le-a pierdut, arată istoricul Lucian Boia în ultima sa carte „Cum s-a românizat România”, apărută de curând la Editura Humanitas .

„Problema cu Basarabia este că ea nu a participat decît în prea mică măsură – n-a avut cum să participe – la procesul de formare a națiunii române, de-a lungul secolului XIX-lea”, susține Lucian Boia în cartea sa.

Într-un interviu pentru Gândul, Lucian Boia explică de ce a ajuns la concluzia că Republica Moldova nu va fi prea curând unificată cu România. „Pentru moment, chestiunea previzibilă nu este unirea, ci este apropierea celor două țări și atragerea Republicii Moldova către cadrele Uniunii Europene. Asta e ce se poate lua în considerare în mod rezonabil. Ce va aduce viitorul în plan mai îndepărtat rămâne de văzut”, arată Lucian Boia în interviul pentru Gândul.

Procesul de românizare a teritoriului românesc a durat un secol și jumătate, o perioadă relativ mică după cum susține Istoricul Lucian Boia în ultima sa carte lansată la Editura Humanitas- „Cum s-a românizat România”.

Cu toate că românizarea a fost unul dintre cele mai mari succese ale românilor, aceștia au pierdut, totuși, un pariu important: Republica Moldova. „Așa cum se înfățișează lucrurile în prezent, apropierea, cu totul firească, dintre cele două țări nu pare să se îndrepte spre o fuziune”, arată Lucian Boia în cartea sa. În partea a doua a interviului pentru gândul, istoricul  arată că  „Republica Moldova de astăzi nu este același lucru cu România de astăzi”, și nimeni nu poate spune dacă cele două țări se vor uni. „Pentru moment, chestiunea previzibilă nu este unirea, ci este apropierea celor două țări și atragerea Republicii Moldova către cadrele Uniunii Europene. Asta e ce se poate lua în considerare în mod rezonabil. Ce va aduce viitorul în plan mai îndepărtat rămâne de văzut”, a declarat Lucian Boia.

N.R. Procesul reunificării nu este un lucru care să se întâmple de azi pe mâine! Este un deziderat de interes național, un proces de durată care trebuie susținut de toate energiile unei națiuni, înspre realizarea acestuia, insistent, constant, inteligent, care nu are nevoie sub nici o forma de expertiza unor „specialisti” (istorici, „geo-politicieni”, analiști de o factura sau alta) care dau soluții, termene și verdicte iar după eșuarea celor „provăduite” vin să „cânte prohodul” propriilor neputințe, cărora le dau cu nonșalanță valențe naționale. Vocea domnului Lucian Boia se înscrie în acelaș cor cu al acelora care acum denunță situația din R. Moldova ca fiind pierdută și lipsită de sperață ( Vezi: Republica Moldova e pierdută – Rusia a dat semnalul  /   Totul pierdut acum pentru noi în Republica Moldova   /   ”Parcursul european al RM s-a dus pe apa sâmbetei” Scrie Vremea Nouă – analiza FUMN ) Referitor la aceste considerații ale unor „experți”, analiști și lideri politici vă recomand  – Comunicatul de presă/„Interesul Național în spațiul dintre Prut și Nistru”, pierdut printre interese și eșecuri ne asumate.

P.S. La 27  martie 1918, Sfatul Țării nici o secundă  nu și-a pus problema că, „Basarabia nu a participat la procesul de formare a națiunii române, de-a lungul secolului XIX-lea” și a decretat Unirea cu Țara Mamă România!  …a urmat o perioadă de înflorire și renaștere a teritoriului românesc dintre Prut și Nistru, curmată în mod sălbatic în anul 1940.

Dorian Theodor / româniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: