ROMÂNIA BREAKING NEWS

Armata R. Moldova este mai pregătită a face fața unui potențial atac rusesc, de tip „hibrid”

Armata R. Moldova este mai pregătită a face fața unui potențial atac rusesc, de tip „hibrid”

Este important ca R. Moldova să fie pregătită să facă față amenințărilor războiului „hibrid” – o tactică pe care Moscova este acuzată de Occident că o folosește în Ucraina, a declarat ministrul Apărării R. Moldova, Viorel Cibotaru, pentru „Radio Free Europe” și preluat de România Breaking News

În interviul acordat „Europei Libere”, Viorel Cibotaru declară că astăzi Armata Națională este mai pregătită de cinci-șase ori mai mult decât a fost cu un an în urmă.

„Dar eu cred că Armata Națională nu mai poate exista doar pe tehnica ceea moștenită din URSS, avem nevoie de un alt salt care ar permite consolidarea efectivului militar – și a celui în bază de contract, și a celui în baza serviciului în termen. Avem nevoie să pregătim și o rezervă gata să se încadreze gradual în îndeplinirea misiunilor, dacă va fi nevoie…”, a menționat ministrul.

Viorel Ciubotaru – Ministrul Apărarii R. Moldova

De asemenea, Viorel Cibotaru consideră că noi trebuie să trăim în exclusivitate cu gândul că mâine am putea să fim antrenați în anumite acțiuni. „Și nu pentru că noi ne-am dori acest lucru. Gândul militarilor și al meu, ca ministru, este să evităm orice posibilitate ca Republica Moldova să fie implicată în acțiuni militare. De aceea, pentru a descuraja, de exemplu, anumite încercări de a desfășura un război „hibrid” elementele căruia le-am văzut în 2014, noi trebuie să avem o armată bine organizată, bine dotată, cu oameni conștienți și oameni care sunt gata să-și jertfească viața când va fi nevoie”, susține demnitarul.

Sunt amintite și declarațiile lui John E. McLaughlin, un fost director adjunct al CIA în timpul președintelui George W. Bush, care a fost citat des în presa din România și care aprecia, la sfârșitul anului 2014, că acțiunile NATO vizând protejarea Europei de Est de o eventuală agresiune militară rusească „ar putea să fie prea convenționale pentru a descuraja strategia „războiului hibrid” a lui Putin, care combină subtil forțe speciale, tactici cibernetice, propaganda, controlul presei, trupe principale și declarații publice manipulatoare”.

„Moscova a exercitat presiuni asupra Republicii Moldova să renunțe la negocieri de asociere cu Uniunea Europeană, ceea ce aduce a o rescriere a dramei ucrainene. Rusia poate merge până la încurajarea regiunii separatiste moldovene Transnistria să-și proclame independența”, a avertizat McLaughlin.

Lena Captari / România Breaking News

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: